Ioan Antonica, sculptor si ceramist (Iasi, Romania, 1937 - 2002)
Index Biografie Expoziţii Lucrări Referinţe

Biografie

Fotografie de grup cu membrii UAP Iaşi
Sculptorul Ioan Antonică s-a născut pe 26 februarie 1937, în oraşul Huşi, judeţul Vaslui, unde a şi absolvit şcoala primară. De la 14 ani, a urmat cursurile Liceului ieşean de Artă “Octav Băncilă”, secţia Sculptură, pe care le-a promovat în 1955. În acelaşi an, a susţinut examenul de admitere la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Ceramică, fiind admis la clasa profesorilor Zoe Băicoianu şi Mac Constantinescu.

În anul 1961 a absolvit Facultatea de Arte Decorative. A efectuat călătorii de studii în Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia.

La 1 octombrie 1961, s-a încadrat ca profesor la Liceul “C. Negruzzi” din Iaşi, după care, în octombrie 1962, s-a transferat la Facultatea de Arte Plastice a Institutului Pedagogic de trei ani, de asemenea, din Iaşi. Drumul său ca pedagog a continuat la Academia de Arte “George Enescu”, unde a predat Desen tehnic şi proiectiv, Desen artistic pentru sculptură, Decorativă generală, Studiul sculpturii, Studiul compoziţiei pentru sculptură, Tehnici de transpunerea sculpturii, Turnătorie (sculptură), Restaurarea sculpturii şi Anatomie artistică. A fost, totodată, îndrumător al mai multor generaţii de studenţi, în cadrul secţiei de sculptură. În perioada 1969 – 1970, profesorul Ioan Antonică a susţinut un ciclu de conferinţe pe teme de educaţie plastică, la Facultatea de Medicină din Iaşi. A rămas cadru didactic universitar până în Septembrie 2002, data trecerii sale în nefiinţă.

În ceea ce priveşte activitatea artistică, Ioan Antonică a participat cu lucrări de sculptură şi ceramică, la saloanele organizate la Bucureşti, în sala “Dalles”, la Iaşi, dar şi în alte oraşe din ţară şi străinătate. Referitor la lucrările expuse în sala “Dalles” în 1969 (“Maternitate” şi “Adolescenţă”), criticul de artă Dan Grigorescu spunea: "La Ioan Antonică, compoziţiile păstrează o sugestie expresionistă – de exemplu tensiunea sufletească a femeii din “Maternitate” – respingând dulcegăria, descriind cu aplomb un gest energic." (D. Grigorescu, Cronica, 3 Aprilie 1969)

Din 1963 a fost prezent la toate expoziţiile filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici cu lucrări de sculptură, ceramică neagră şi policromă, abordând o gamă largă de teme, portrete şi compoziţii, în tehnici diferite de lucru, modelând în lut, gresie arsă, piatră şi lemn. Cele mai reprezentative dintre aceastea au fost achiziţionate de Muzeele de Artă din Bucureşti, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani dar şi de colecţionari particulari.

Prima expoziţie personală a realizat-o la Iaşi, în 1966, expoziţie care a cuprins aproximativ o sută de piese de ceramică neagră. "Lucrările dispuse ca într-o veselă colonie de făpturi negre, dialogând vioi şi ironic, te ademenesc ca o cimilitură, ca o poveste populară, spusă când de bătrâni, când de tineri. Este vorba de o personificare a maselor ţărăneşti de o animare a materialului la treapta unor înţelegeri artistice, câştigate de Ioan Antonică în anii de studiu de la Bucureşti şi în cei câţiva ani de când expune la Iaşi." (Val. Gheorghiu, Cronica, 26 Februarie 1966)

Au urmat alte expoziţii personale în 1974 şi 1983, tot la Iaşi, şi în 1985, în oraşul natal, Huşi.

Filiala Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici a organizat în 1974 o expoziţie la Skopje – Bitolia, Iugoslavia. Una dintre lucrările sculptorului Antonică, participant la eveniment, a constituit afişul manifestării.

A urmat tabăra de creaţie în ceramică de la Medgidia, în 1975.

La solicitarea Ministerului Agriculturii a realizat în 1989 două busturi monumentale: “Ion Ionescu de la Brad” şi “Agricola Cardas”.

 
Ioan Antonica, sculptor si ceramist (Iasi, Romania, 1937 - 2002)